Schyssta Pensioner

Kräv att AP-fonderna investerar våra pengar med respekt för mänskliga rättigheter och miljö

  • Om kampanjen
  • Arkiv
  • Press
  • Start
  • Vad gör dina pengar
    • Olja, kol och gas
    • Gruvor
    • Folkrättsbrott
    • Jordbruksmark
    • Palmolja och soja
    • Vapen
  • Ta ställning
  • Så funkar det
  • Kontakt

Debatt: ”Planeten och pensionerna äventyras av brist på självkritik”

2015-01-24 av Schyssta Pensioner Lämna en kommentar

REPLIK. Enligt sjunde AP-fonden är AP-fondernas hållbarhetsarbete välfungerande. Men gång efter annan ser vi exempel på motsatsen. Det finns dock inget som tyder på att hållbarhet ger lägre avkastning. Nu krävs en verklig förändring av regelverk och investeringspraktik, skriver elva organisationer på DN Debatt 28 oktober 2014.

Sjunde AP-fonden hävdar på DN Debatt den 27/10 att ökad hänsyn till etik och miljö riskerar att sänka svenskarnas pension och att AP-fonderna bedriver ett bra hållbarhetsarbete. Många organisationer och majoriteten av riksdagens partier delar inte den analysen och vill nu se ett skärpt regelverk.

Enligt AP7 är AP-fondernas hållbarhetsarbete välfungerande. Men gång efter annan ser vi exempel på motsatsen, vilket finns dokumenterat på sajten Schyssta pensioner. Listan på investeringar i bolag som orsakar kränkningar av mänskliga rättigheter, miljöförstöring och farliga klimatförändringar kan göras lång. Dessa investeringar går på tvärs med såväl vetenskapens slutsatser som Sveriges löften när det gäller klimatutsläpp, internationella människorättsåtaganden och Sveriges politik för global utveckling. Det handlar inte om enstaka fall utan om ett systemfel.

Mänskliga rättigheter är ingen förhandlingsfråga. Sverige är skyldigt att leva upp till de internationella konventioner vi ratificerat. Och det är inte försvarbart att å ena sidan ställa sig bakom mål om minskade klimatutsläpp och å andra sidan använda statligt kapital till stora fossila investeringar som gör det omöjligt att nå dessa. Ändå hade AP7 år 2013 mer än tio miljarder kronor investerade i 60 av världens 200 mest koldioxidintensiva börsnoterade kol-, olje- och gasföretag.

AP7 hänvisar till att de påverkar genom dialog. Men AP-fondernas företagsdialoger med tiondels procents ägande i globala storföretag har mycket att bevisa. De brister i både transparens och resultat. En statlig utredning (SOU 2008:107) konstaterar att ”AP-fonderna har en marginell direkt påverkan på portföljbolagens arbete med etik och miljö”. AP7 menar också att det saknas stöd hos svenska folket för ökad hänsyn till etik och miljö om det innebär lägre pensioner och hänvisar till en Sifo-undersökning de beställt. Men 57 procent av svenskarna vill inte att deras statliga pensionspengar ska bidra till den globala uppvärmningen om de kan ge lika god avkastning i klimatsmarta fonder, och 35 procent är också villiga att spara hållbart även om avkastningen skulle bli lite lägre (Cint 2014).

Men den samlade forskningen visar inte på något samband som säger att hållbarhet ger lägre avkastning. Trots en intensiv global diskussion om hur nuvarande investeringsstrategier hotar både planetens framtid och värdet på våra besparingar tycks AP7 vara nöjda och sakna förmåga till självkritik.

Det råder bred politiskt enighet om att AP-fondernas regelverk behöver skärpas för att garantera hållbara pensionsinvesteringar. På en partiutfrågning strax innan valet, där talespersoner för samtliga riksdagspartier utom SD deltog, gjorde alla tummen upp på frågan om respekt för mänskliga rättigheter, miljö och internationella klimatmål ska vara ett grundläggande krav för AP-fondernas investeringar. Alla partier höll också med om att det innebär att AP-fonderna bör sluta göra placeringar i olja, kol och gas och sälja aktuella innehav. Partiernas besked är glädjande. Nu krävs en verklig förändring av regelverk och investeringspraktik.

Just nu diskuterar riksdagens pensionsgrupp, som består av Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna AP-fondernas framtida regelverk. Nu har riksdagen chansen att besluta om ett regelverk med tydliga riktlinjer som säkrar svenska pensioner genom hållbara investeringar.

Annelie Andersson, ordförande Latinamerikagrupperna

Jan Bertoft, generalsekreterare, Sveriges Konsumenter

Gabi Björsson, generalsekreterare Afrikagrupperna

Ellie Cijvat, ordförande Jordens vänner

Rebecka Jalvemyr, kanslichef FIAN Sverige

Olivia Linander, Fossil Free Sverige

Anneli Norling, ordförande Fair Trade Center

Viveka Risberg, kanslichef Swedwatch

Annica Sohlström, generalsekreterare Forum syd

Sofia Walan, generalsekreterare Kristna fredsrörelsen

Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF

Arkiverad under: Arkiv

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ta ställning

Arkiv

Riksdagen måste förtydliga AP-fondsförslaget

Remissvar: Ställ tydliga krav på AP-fonderna

Positivt om nya regler för AP-fonderna

Öppet brev: Blås liv i arbetet för schyssta AP-fonder

Remissvar på AP-fondsförslaget

Arkiv

Riksdagen måste förtydliga AP-fondsförslaget

Remissvar: Ställ tydliga krav på AP-fonderna

Positivt om nya regler för AP-fonderna

Öppet brev: Blås liv i arbetet för schyssta AP-fonder

Facebook

Twitter

Tweets by @SchysstPension

Kontakt

E-post
info@schysstapensioner.nu

Copyright © 2023 Schyssta Pensioner · Credits to iGoMoon · Logga in