Första, Andra och Fjärde AP-fonden har valt av avinvestera från kärnvapen. Fonderna har i enlighet med det nya regelverket gått igenom alla de internationella konventioner som Sverige följer och gjort nya tolkningar. Fonderna följer sedan lång tid tillbaka andra internationella konventioner, så som: konventionen om biologiska vapen (1972), konventionen om kemiska vapen (1993), konventionen om anti-personella minor (1997) och konventionen om klusterbomber (2008).
Kärnvapen
Kärnvapen regleras framförallt under icke-spridningsavtalet, NPT som antogs 1968. Den 7 juli 2017 antogs FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen som träder ikraft när 50 stater ratificerat avtalet. Första, Andra och Fjärde AP-fonden har i och med det nya regelverket omtolkat NPT som Sverige är en del av och har gjort tolkningen att investeringar i kärnvapen går emot avtalet. Sjunde AP-fonden har sedan länge valt bort kärnvapen.
AP3 har fortfarande stora investeringar i kärnvapenbolag. Detta är mycket olyckligt då de övriga fonderna gör andra tolkningar. AP3 gör tolkningen som de andra fonderna gjorde tidigare och menar att innehav i kärnvapenbolag ”bedöms vara inom ramen för vad icke-spridningsfördraget tillåter”. Etikrådet skriver på sin hemsida ”Fördraget tillåter de stater som före den 1 januari 1967 innehade kärnvapen – Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA – att vidmakthålla dem inom de villkor som Fördraget fastställer. /…/ I och med att Sverige har undertecknat och ratificerat Fördraget om icke-spridning, bedömer Etikrådet den typ av verksamhet som bolagen bedriver vara inom ramen för vad Fördraget tillåter.”. Vad denna tolkning missar är att kärnvapenstaterna inom NPT har åtagit sig att förhandla om nedrustning av sina kärnvapen, något som de alltså inte har gjort på femtio år, så länge som NPT har funnits.
Investeringar i kärnvapenbolag bidrar till att kärnvapenstaterna kan fortsätta utveckla sina kärnvapen och därmed inte följa de internationella avtal som de har åtagits sig att följa. AP3 har dessutom ökat sitt innehav i kärnvapen under 2019 och därmed utgör de en del av problemet.
Lätta vapen med tunga konsekvenser
Små och lätta vapen är ett samlingsnamn för bland annat revolvrar, gevär och automatkarbiner. Mindre kraftfulla än kärnvapen, men ändå förödande. Majoriteten av de som dödas i väpnande konflikter faller offer för dessa vapen.
Många av de bolag som är kopplade till kärnvapen gör också andra typer av vapen, därav har många av bolagen svartlistats eller plockats bort hos Första, Andra och Fjärde AP-fonden. Tredje AP-fonden investerar dock fortfarande i bolag som gör små och lätta vapen.
Första och Andra AP-fonden har investeringar i det kinesiska företaget Dongfeng Motor Group som är svartlistade av Sjunde AP-fonden på grund av ”Försäljning av krigsmateriel till Vitryssland i strid med EU-embargo”. Vapenembargot grundar sig i att Vitryssland inte respekterar internationell rätt och de mänskliga rättigheterna.
Det är dags för Tredje AP-fonden att avinvestera från både kärnvapen och små och lätta vapen. Vi uppmanar även Första och Andra AP-fonden att avinvestera från Dongfeng Motor Group.
Källor/läs mer
Svarta listan – AP7 (2019)
Position om kärnvapen – Etikrådet (2019)
Kommentar till olika jämförelser mellan fondförvaltare – AP3 (2019)
EU:s förbindelser med Vitryssland – Europeiska rådet (2019)
Fundwatch granskningsrapport – Sveriges Konsumenter (2013)
All information om fondernas investeringar är tagna från deras egna hemsidor och den senaste uppdaterade rapporten om innehav.