Det måste finnas ett tydligt krav på AP-fonderna att respektera Sveriges internationella åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter, miljö och klimat. Det säger 23 organisationer i ett gemensamt remissvar på regeringens förslag till nytt regelverk för fonderna.
Statliga AP-fonderna investerar idag i en rad bolag som direkt motverkar Sveriges internationella åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter klimat och miljö. Dessa investeringar har varit möjliga på grund av ett regelverk som är otydligt vad gäller hållbarhet, samtidigt som hög avkastning tydligt överordnas andra mål.
I juni 2017 presenterade regeringen, efter förhandlingar med partierna i riksdagens pensionsgrupp, ett förslag på ny lagstiftning för Första-Fjärde AP-fonderna. Förslaget innehåller viktiga förbättringar jämfört med dagens regelverk. Till exempel står det nu i förslaget till lagtext att AP-fonderna ska vara ansvarsfulla investerare och ansvarsfulla ägare och verka för ett främjande av hållbar utveckling.
Trots detta är lagförslaget fortsatt otydligt när det gäller AP-fondernas förhållande till Sveriges internationella åtaganden. En ny lag måste tydliggöra att dessa är grundläggande förutsättningar för AP-fondernas kapitalförvaltning och att de utgör ramarna inom vilken fonderna kan maximera sin avkastning. Annars är risken att vi även i fortsättningen får se investeringar som undergräver dessa åtaganden.
När AP-fondernas regelverk nu ändras efter 17 år är det viktigt att lagen blir så bra som möjligt. Därför lämnar nu de 13 organisationerna bakom Schyssta Pensioner ett remissvar tillsammans med ytterligare 10 organisationer. Remissvaret innehåller konkreta förslag på hur ett nytt regelverk – med skarpare skrivningar – ska kunna garantera att våra pensionspengar bidrar till en hållbar utveckling och investeras i enlighet med Sveriges internationella förpliktelser.
Läs vårt remissvar.
Läs en debattartikel på samma tema i GP.
Lämna ett svar