Trots att Sverige står bakom internationella mål om att kraftigt minska utsläppen av koldioxid investerar AP-fonderna stora summor i fossilbolag.
Användning av fossila bränslen är den främsta orsaken till de farliga klimatförändringar som världen står inför. Det mesta av den fossila energi som finns kvar i backen måste stanna där om vi ska undvika en klimatkatastrof. I FNs klimatpanels, IPCCs, 1,5 graders rapport från hösten 2018, understryker de med all önskvärd tydlighet vikten av vi behöver agera omgående och med otroligt kraftiga åtgärder om vi ska ha en chans att begränsa uppvärmningen till max 1,5 grader – och undvika de värsta effekterna av ett förändrat klimat. Om detta mål ska kunna kunna uppfyllas är det helt nödvändigt att världens finansmarknader slutar att låna ut pengar till olje- och kol- och fossilgasbolag.
Investeringar på tvärs med klimatmål
Trots detta har AP-fonderna innehav värda 36 miljarder kronor i 133 av de största fossila reserverna i världen. Svenska pensionssparare äger därmed fossila reserver som motsvarar potentiella utsläpp som är elva gånger större än hela Sveriges årliga koldioxidutsläpp. Investeringarna i bara Shell, Exxon Mobil och Chevron uppgår till 7,3 miljarder kronor.
AP-fondernas investeringar går helt på tvärs med det internationella målet att begränsa den globala uppvärmningen under två grader – eller helst 1,5 grad. Det är det mål som Sverige och omvärlden genom Parisavtalet ställt sig bakom för att undvika katastrofala följder av klimatförändringarna. Det är inte heller i enlighet med det klimatpolitiska ramverk och den klimatlag som Sverige riksdag antog den 15 juni 2017, som innebär att användningen av fossila bränslen i Sverige ska fasas ut.
Riskabla investeringar i fossilbubblan
Världen har en återstående koldioxidbudget på 420 miljarder ton koldioxid om vi ska ha två tredjedelars chans att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. De kända reserverna av fossila bränslen motsvarar 3,000 miljarder ton koldioxid, vilket innebär att det nästan bara en sjundedel av de kända reserverna som kan förbrännas. Det här innebär att fossilbolagens tillgångar är kraftigt övervärderade om vi ska kunna klara klimatmålen. I internationella diskussioner är detta känt som fossilbubblan. Om bubblan spricker minskar värdet i pensionsfonder över hela världen, inklusive AP-fonderna.
Blocköverskridande majoritet i riksdagen
Två av tre svenskar tycker AP-fonderna ska flytta pengarna från fossila innehav enligt en opinionsundersökning från Greenpeace. Det finns även en kraftig blocköverskridande majoritet i Sveriges riksdag för att AP-fondernas investeringar ska vara i linje med Parisavtalet och flyttas från fossil verksamhet.
Fler än 1000 institutioner världen över har redan divesterat från fossilindustrin, bland dessa staten Irland, städerna New York, Stockholm och London, såväl som stora franska, australiensiska och danska pensionsfonder. Totalt har institutioner med portföljer och donationsmedel på strax under 8 biljoner amerikanska dollar flyttat från fossilindustrin.
* Uppgifter om AP-fondernas innehav gäller 3o juni 2018. Listorna på innehav publiceras varje halvår, i halvårs- och helårsrapporter.
Läs mer
Divestera AP-fonderna – Fossil Free Sveriges kampanj för fossilfria AP-fonder
Inte med min pension! – Greenpeace Sveriges kampanj för fossilfria AP-fonder
“Special Report: Global warming of 1.5 °C” – IPCC (2018)
“Staten, kapitalet och oljan – Hur investerar staten din pension?” – Greenpeace (2017)
www.carbontracker.org – Om kolbubblan och risken för övervärderade tillgångar i fossilbolag.
www.divestinvest.org – Globalt nätverk av organisationer och individer som har divesterat från fossilt, och investerat i klimatlösningar
Du äger – AP-fondernas ägande av fossila reserver – Världsnaturfonden WWF (2015)
AP-fondernas finansiering av fossilbubblan riskerar klimatet och pensionerna – Världsnaturfonden WWF (2013)