Debattartikeln publicerades i NSD, NWT, VK, DT, E-kuriren och VLT 9-14 februari 2015.
En av frågorna i decemberöverenskommelsen mellan regerings- och allianspartierna är pensionsfrågan. Det är lovande eftersom hållbara, fossilfria och ansvarsfulla investeringar av våra gemensamma pensionspengar inte är en politisk stridsfråga.
AP-fonderna förvaltar mer än 1 300 miljarder kronor av vårt pensionskapital. Som statliga myndigheter borde kraven på fondernas investeringar vara höga. Senaste klimatforskningen visar tydligt att koldioxidutsläppen måste minska kraftigt och det mesta av världens fossila reserver lämnas kvar under mark.
Trots detta hade AP-fonderna 2013 investeringar värda 32 miljarder kronor i 133 av världens 200 mest koldioxidintensiva börsnoterade kol-, olje- och gasföretag. Det visar en granskning gjord av Världsnaturfonden WWF. Det gör oss till delägare i fossila reserver som motsvarar framtida koldioxidutsläpp på 625 miljoner ton – elva gånger mer än Sveriges totala utsläpp år 2012.
I dagarna höjs röster över hela världen genom Global Divestment Day med krav på att alla institutionella investerare omedelbart stoppar nyinvesteringar i fossilbolag och säljer av nuvarande innehav inom fem år. Vi stämmer in i kören och uppmanar regering och riksdag att ge AP-fonderna riktlinjer som överensstämmer med vetenskapen och Sveriges klimatåtaganden.
Koldioxidvärstingar är bara ett exempel. Listan på ohållbara investeringar kan göras lång. Gruvbolag vars verksamhet leder till miljöförstöring, tvångsförflyttningar och kränkningar av urfolks rättigheter. Vissa palmoljeföretag som orsakar avskogning och lämnar människor utan mark och försörjning.
Sverige är skyldigt att leva upp till de internationella konventioner vi ratificerat. Det är inte försvarbart att ställa sig bakom mål för hållbar utveckling och samtidigt använda pensionskapital till stora investeringar som bidrar till det motsatta.
Det råder bred politiskt enighet om att AP-fondernas regelverk behöver skärpas. I en partiutfrågning innan riksdagsvalet i höstas, gjorde alla tummen upp på frågan om respekt för mänskliga rättigheter, miljö och internationella klimatmål ska utgöra ett grundläggande krav för AP-fondernas investeringar. Alla ansåg också att AP-fonderna bör sluta göra placeringar i olja, kol och gas och sälja aktuella innehav.
Partiernas stöd är glädjande. Tillsammans med den vilja till handling som AP-fonderna själva visat det senaste året är förutsättningar nu goda för verkligt hållbara pensionsinvesteringar. Det som krävs är en tydlig målformulering från Pensionsgruppen i riksdagen, som kan ligga till grund för nödvändiga förändringar av investeringspraktiken.
Pensionsgruppen – Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet, Centern, Kristdemokraterna och nu också Miljöpartiet – diskuterar nu ”riktlinjer för hållbarhetsfrågor”. De bör hörsamma uppmaningen från FN:s generalsekreterare till alla pensionsfonder om minskade investeringar i fossil energi. Eller som statsminister Stefan Löfven sa i höstens regeringsförklaring: ”Världen måste sluta investera i det som förstör vår planet”.
Annelie Andersson, ordförande Latinamerikagrupperna
Gabi Björsson, generalsekreterare Afrikagrupperna
Pia Björstrand, talesperson Klimataktion
Ellie Cijvat, ordförande Jordens Vänner
Rebecka Jalvemyr, kanslichef FIAN Sverige
Olivia Linander, Fossil Free Sverige
Annica Sohlström, generalsekreterare Forum Syd
Sofia Walan, generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF
Lämna ett svar